ισότητα των φύλων: η εναλλακτική στην λογοκρισία

Είναι ανησυχητικό όταν η κριτική και η προσωπική διαφωνία αντικαθίσταται από τον λογοκριτικό οίστρο, και μάλιστα σε φόρουμ συζητήσεως όπου μόνο όφελος θα μπορούσε να υπάρξει από την ποικιλία φωνών, τόνων και απόψεων. Η κριτική ανάλυση του αλλότριου λόγου δίνει την θέση της στην διαπόμπευση του εκφέροντα με βάση τα διευρυμένα κριτήρια “ορθότητας”, που μασκαρεύονται ως προοδευτικά ενώ είναι κατά βάθος συντηρητικά.

Νομίζω είναι σύμπτωμα της κοινωνικής “ασθένειας” που λέγεται πολιτική ορθότητα όταν η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας μιας μερίδα ανθρώπων, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες ή οι άνθρωποι κάποιας φυλετικής καταγωγής, εκφυλίζεται σε άσκηση σεμνοτυφίας και πουριτανισμού. Φυσικά αυτό δεν ωφελεί κανέναν και πρώτιστα των ίδιων αυτών των ανθρώπων των οποίων οι φωνές χάνουν την ισχύ που εκ φύσεως δικαιούνται λόγω μιας πολιτικά “ορθής” υπερευαισθησίας. Ξαφνικά εκεί που στις μέρες μας οι γυναίκες επουδενί δεν θα έπρεπε να {αυτο,ετερο}προσδιορίζονται ως “ασθενείς” ή “ευαίσθητες” εμφανίζονται ως ένα σύνολο ατόμων με “ειδικές ανάγκες”.

Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε αντιθέτως να μιλάμε για αυτόνομες προσωπικότητες των οποίων το φύλο δεν καθορίζει το χιούμορ, τα γούστα, τις ευαισθησίες ή ακόμα και τις επαγγελματικές επιλογές. Εάν μια τέτοια προσωπικότητα βρίσκει την έκφραση ενός άλλου προσβλητική, είτε προς τον ίδιο είτε προς τρίτους, θα ήταν επιθυμητό να μπορεί να δώσει στην πράξη το αντιπαράδειγμα να αντιμιλήσει με πιο λεπτό τρόπο:

  • χρησιμοποιώντας επιχειρήματα,
  • επιδιώκοντας την κατανόηση,
  • διευρύνοντας την συζήτηση ή
  • μεταφέροντας το επίκεντρο της και
  • τέλος χρησιμοποιώντας χιούμορ

Ίσως να υπάρχουν και άλλοι καλοί τρόποι αντίδρασης, πάντως σίγουρα δεν συμφωνώ στην χρήση της “βαριοπούλας” της πολιτικά ορθής λογοκρισίας που καταλήγει στην φίμωση του στόχου, υπό την πίεση και των αντιδράσεων όσων αισθάνονται την ανάγκη να δηλώσουν συμμόρφωση στο συντηρητικό της πλαίσιο ακόμα και αν δεν βρίσκουν οι ίδιοι κάτι το προβληματικό στην επίμαχη “μη-ορθή” έκφραση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s